Condensatie treedt op in vrijwel ieder huis en dat is in de meeste gevallen ook niet erg. Het wordt pas een probleem wanneer condensvorming in huis op grote schaal optreedt. Een vochtige, relatief warme omgeving is een broeinest voor bacteriën en schimmels waardoor de luchtkwaliteit in huis achteruit holt. Vochtexpert Nederland vertelt hoe u condensvorming in huis tegen gaat.
De omvang van condensatie in een gemiddeld huishouden
Condenseren komt vaak voor. In een gemiddeld huishouden wordt al 10 tot 15 liter vocht per dag gecondenseerd. Denk aan water dat verdampt met douchen, het drogen van de was, tijdens het koken en simpelweg door in- en uit te ademen. Bij een huis dat niet genoeg geventileerd is kan deze waterdamp niet naar buiten en krijgt u condensvorming in huis.
Is dat erg?
Dat ligt een beetje aan de woning maar het is niet bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. Wanneer condensatie zich hecht aan poreuze oppervlakken zoals muren, behang of het pleisterwerk kan er schimmel ontstaan. Ook bacteriën als huisstofmijt krijgen vrij spel. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma kunnen hier meer last door krijgen.